Att dricka vatten är livsviktigt

Dricka vatten är något alla måste göra för att kunna leva. Jordens alla organismer är beroende av vatten på ett eller annat sätt och vatten är den överlägset största beståndsdelen i människokroppen och upptar ca 70 %. Människan gör av med vatten på många sätt, bl a genom urin, som är slaggprodukter från kroppens reningssystem, andning och svett. Det är viktigt att dricka vatten regelbundet, helst mellan 1-2 liter per dag – utöver den vätska man får i sig genom födan.

Vattens kemiska formel är h2o och kanske den mest välkända formeln i hela världen, vilket i och för sig är logiskt med tanke på att vatten täcker ca 71 % av jordens yta. Diväteoxid, aqua och monodiväteoxid är vanliga vetenskapliga termer för vatten. Vatten förekommer främst i flytande form, men när det kyls ner till under 0 grader ändrar det form till fast och kallas is. När vatten blir uppvärmt förvandlas det till gasform och kallas ånga.

Vattnet på jorden befinner sig i ett ständigt kretslopp där det värms upp och avdunstar, bildar klungor i form av moln i vår atmosfär, för att sedan åter bli till vätska och trilla ner på jordens yta. Som människans vitala substans för överlevnad finns det idag stränga regulationer för dricksvatten. Dessutom ser vi ett tydligt samband mellan olika länders tillgång till rent dricksvatten och deras BNP per capita.

Idag får folk i sig vatten genom en mängd olika drycker såsom t ex saft, läsk, juice, vin, öl och mjölk. Många upplever att det är lite tråkigt att dricka vatten rent när betydligt godare alternativ finns så lättillgängliga. Det finns dock ingen dryck som är så neutral och nyttig som rent vatten. Läsk, saft och juice fräter på tänderna och innehåller ofta massor med socker eller sötningsmedel som båda har negativa effekter på hälsan. Mjölk är nyttigt, särskilt för små barn, men bör inte överkonsumeras. Vin och öl innehåller alkohol och skadar på lång sikt kroppens inre organ och funktioner.

Man rekommenderas att dricka mjölk, vatten eller mineralvatten för att få i sig tillräckligt med vätska. Forskare har kommit fram till att kolsyran i sig inte medför några faror för vare sig tänder eller hälsa och man kan därmed njuta av sitt bubbelvatten utan oro. Det finns en hel uppsjö av kolsyrat vatten på marknaden, både smaklöst och smaksatt, naturligt mineralvatten från källor, även kallat sodavatten eller vichyvatten, samt vanligt kolsyresatt vatten.

Gillar man kolsyrat vatten så kan det vara en god idé att investera i en egen kolsyremaskin. I Sverige säljs kolsyremaskiner som aldrig förr och de ledande märkena Sodastream och Wassermaxx tävlar om kunderna. Med en kolsyremaskin hemma kan man även göra smaksatt bubbelvatten och läsk med särskilt avsedda smaker, på så sätt slipper man kånka en massa tunga flaskor fyllda med (i huvudsak) vatten hem från affären.

Är men en sann kolsyreälskare så kan man idag installera en carbonator direkt i vasken hemma i köket. Då har man tillgång till sitt älskade sodavatten precis när som helst, direkt i kranen. En sådan installation kostar några tusenlappar och görs med ganska enkla medel, en händig person klarar det själv. Det enda man måste komma ihåg är att byta ut gasflaskan när kolsyran har tagit slut, men det är enkelt och relativt billigt. Vill man dricka vatten med kolsyra i varje dag kan en carbonator vara något att överväga.